isci
_SHARE_PAGE
Facebook
Twitter
PREDELAVA

Kavna zrna, ki se nahajajo v sadežu kavovca kot seme, od sadeža ločujejo in očistijo z dvema različnima metodama: to sta suha in mokra predelava.

Pri suhi predelavi sadeže sušijo na soncu ali pa v za to namenjenih posebnih sušilnih napravah. Nato zrna olupijo in večkrat presejejo, da jih tako očistijo.

Mokra predelava je sicer stroškovno dražja metoda, vendar z njo lahko pridobimo tako imenovane ”lavados” ali »oprane« sorte kave, ki so dragocenejše kot  ”corrientes” ali »naravne« sorte.

Pri mokri predelavi se najprej s pomočjo pulpirnega stroja mehansko loči meso sadeža od zrn, nato jih še operejo v pralnih kanalih.  Če na zrnih še ostane nekaj mesa sadeža, to postane v t. i.  fermentacijskih koritih v 24 do 36 urah tako mehko, da ga lahko enostavno speremo. Nato se zrna naravno sušijo na soncu ali jih posušijo s pomočjo strojnih sušilcev.