isci
_SHARE_PAGE
Facebook
Twitter
PRIDELAVA

Kavovec dobro uspeva v vlažni, topli klimi. Zato raste v območju ekvatorja v Aziji, Afriki in Ameriki.

Za gojenje rastlina potrebuje stalno temperaturo med 15 in 25 stopinjami Celzija in vlažna tla, zraste lahko tudi do 10 m visoko. Za lažje obiranje pa rastline navadno obrezujejo na višino nekje do 3 m.

Sorta Robusta se prilagodi različnim nadmorskim višinam in temperaturam in je bolj odporna na bolezni in škodljivce. 

Arabica pa je nekoliko bolj občutljiva sorta, kateri škodita previsoka vročina in prevelika vlaga. Arabica raste na pobočjih, ki niso izpostavljena vetru, na nadmorski višini med 900 in 1200 m. Robusta uspeva na nadmorski višini do 500 m.

Rastlina cveti dvakrat do trikrat na leto: čas med cvetenjem in zrelostjo plodov se lahko spreminja med šestimi in štirinajstimi meseci.  Rastlina na leto obrodi okoli 1,5 do 2 kg kave, samo na najbolj moderno opremljenih plantažah lahko to količino še nekoliko presežemo.

Največja pridelovalka kave je Brazilija, sledijo ji Vietnam, Kolumbija, Indonezija, Indija in Gvatemala. Na južnoameriškem prostoru pridelujejo predvsem sorto Arabica, ki pokrije tri četrtine globalnega povpraševanja, medtem ko v Afriki, Indoneziji in v Vietnamu pridelujejo predvsem sorto Robusta.