V Ljubljani je gostoval Virtus Segafredo Bologna

09 marec 2021

Ustanovljen daljnega leta 1929 je v preteklosti zaradi sponzorjev velikokrat menjal ime.  Od leta 2016 pa nosi ime Virtus Pallancestro  Bologna. Segafredo Zanetti je večinski lastnik in glavni sponzor Virtusa Bologne. Segafredo Zanetti je bil vedno predan podpiranju športa in kulture.

»Speči velikan ne le italijanske, temveč evropske košarke, se prebuja,« bi lahko po poteku letošnje košarkarske sezone zapisali za kolektiv iz Bologne.

Današnji Virtus Segafredo Bologna je bil do leta 2001 petnajstkrat italijanski prvak, pod imenom Kinder pa je v letih 1998 in 2001 osvojil evropsko krono in še trikrat igral v velikem finalu. Poleg je osvojil še naslov prvaka Pokala Saporta, Pokala EuroChallenge ter Lige prvakov. Kmalu po seriji uspehov so se nad klub zgrnili temni oblaki. Leta 2003 so klub, zanj so v preteklosti igrali tudi vrhunski slovenski mojstri pod koši Jure Zdovc, Radoslav Nesterović, Matjaž Smodiš in Marko Milić, izključili iz prve državne lige zaradi dolgov do košarkarjev, med katerimi se je v prvo pravdno črto postavil zdajšnji Olimpijin športni direktor Sani Bečirovič, ki je tudi nosil dres velikana iz Bologne. V serie A so se črno-beli vrnili dve leti pozneje, a v glavnem životaril in se leta 2016 za eno sezono spet znašel med sestavo klubov druge italijanske lige. Kljub vsemu zadnji dve leti že spominjata na slavne čase bolonjskega moštva.

Po lanskem predčasnem zastoju tekmovanj zaradi stopnjevanja pandemije Virtus Segafredo Bologna kot edino moštvo v evropskem pokalu 2020/21 še ni doživelo poraza.

Najbližje prvega poraza je bila četa nekdanjega srbskega selektorja Aleksandra Đorđevića prav pred dnevi v Ljubljani v Stožicah na tekmi proti Cedevita Olimpiji. Olimpija je manj kot tri minute do konca vodila za devet točk, potem pa gostom dopustila, da so se ji približali. Marco Belinelli je dve sekundi pred koncem tekme izenačil in izsilil podaljšek, kjer so bili bili Ljubljančani povsem brez moči.

Trenutni sestav Virtus Segafredo Bologna je za evropske razmere zvezdniški. Marco Belinelli se je vrnil iz lige NBA, Vince Hunter vedno dodaj lepo porcijo točk, na parketu dirigentsko palčico vrtita najkoristnejši igralec rednega dela 7Days EuroCupa, Miloš Teodosić in najboljši podajalec moštva, Stefan Marković, Američana Josh Adams in Kyle Weems sta svoje kvalitete pred odhodom v Evropo že potrjevala v študentski ligi NCAA, trener Aleksandar Đorđević pa vleče prave poteze s klopi.

Zato ne presenečajo načrti vodstva Virtus Segafreda Bologna, da si z zmago 7DAYS EuroCupa zagotovijo vrnitev v elitno Evroligo. Držimo pesti.

 

 

Šport je strast, šport je energija, šport združuje ljudi.
Tako kot naša kava.“

Ustanovitelj Segafredo Massimo Zanetti