5 zlatih pravil za popoln espresso

Espresso je način priprave, ki najbolj poudari okus in aromo kavnih zrn.

Priprava il vero espresso italiano je prava umetnost. Naše svetovalke in svetovalci vam seveda osebno svetujejo ob vašem aparatu, a že zdaj vam razkrivamo osnovna pravila za popoln espresso:

1 - Kakovost vode

Voda z visoko vsebnostjo kalcija lahko vpliva na delovanje kavnega aparata in kakovost espressa. Zato redno uporabljajte posebne filtre proti kalciju za vaš aparat za espresso.

Wasser fließt explosiv aus einem Wasserhahn in ein Glas

2 - Pravilno odmerjanje

Optimalna količina za dobro skodelico espressa je med 7 in 10 grami mletega kave. Natančna količina je odvisna med drugim od mešanice kave in velikosti sita v nosilcu sita.

zwei hände halten einen Siebtragereinsatz

3 - Pravilna priprava

Kavo enakomerno razporedite v sitku in jo močno stisnite. Če je površina poševna, voda poišče pot najmanjšega upora in iz kave se izloči premalo aromatičnih in grenkih snovi. Za dober espresso je torej nujna ravna površina.

eine Hand tampt Kaffee in einem Siebträger

4 - Pravilen čas priprave

Espresso mora v skodelico teči enakomerno in neprekinjeno, priprava pa naj traja med 24 in 30 sekundami. Če espresso teče prehitro, je premalo ekstrahiran in ima kisel okus. Če kava teče prepočasi, je preveč ekstrahirana in grenka.

 

 
Kaffee fließt aus einem Siebträger in eine Tasse

5 - Redno vzdrževanje

Pred vsako novo pripravo odstranite ostanke kave iz enote za kuhanje in nosilca filtra, da se izognete neželenim in grenkim okusom. Za to pred pripravo naslednjega espressa sperite enoto za kuhanje in nosilec filtra obrišite do suhega s krpo, namenjeno za to.

zwei Hände reinigen einen Siebträgereinsatz

Vas zanima več o popolnem espressu v vašem podjetju?

Pišite nam in
vas bomo čim prej kontaktirali!

Najnovejše novice

18. junija 2024
Fabia Wiener Werte – ko se trajnost sreča z vrhunskim avstrijskim užitkom
Prav ob dnevu trajnostne gastronomije avstrijska blagovna znamka fabia, ki jo Segafredo Zanetti v Salzburgu ekskluzivno praži za...
05. aprila 2024
QUATTROR za ambiciozen projekt rasti pridobi delež v skupini Massimo Zanetti Beverage Group
QuattroR, zasebni investicijski sklad z nalogo zagotavljanja kapitala za razvoj izjemnih italijanskih podjetij, je pridobil 50-odstotni delež v...
10. januarja 2024
Massimo Zanetti je bil odlikovan za zasluge na področju športa
Massimo Zanetti je bil v Foro Italico odlikovan s priznanjem „Collar of Gold for Sports Merit“ za zasluge...