Med mitom in legendo

Mnogi ljudje, ki so vajeni jutranjega rituala zajtrka ali tradicionalne majhne skodelice espressa, morda težko prepoznajo globok izvor kave. Da ne omenjamo številnih zgodb, ki so se skozi stoletja pripovedovale o kavi.

Legende

Espresso se v različnih islamskih državah pije že od 14. stoletja.

Tudi menihi v samostanu Chehodet v Jemnu so se zatekli k semenom rdečih jagod skrivnostnega grma, da bi ostali budni med dolgimi nočnimi molitvami. Legenda pravi, da so bili menihi prvi, ki so pražili kavo.

Eine Tasse Kaffee auf einem gemusterten Teppich

Izvor

Po vseh legendah je domovina kave Etiopija, natančneje regija Kaffa, od koder naj bi izviralo ime kava.

Drugi viri ime izpeljujejo iz turške besede “kahvè”, ki pa izhaja iz arabske besede “qahwa”, ki pomeni “spodbuden, močan”.
V 16. stoletju so evropski popotniki odkrili kavo v Turčiji, kjer so nastale prve kavarne. Te kavarne so se imenovale tudi “šole izobražencev” ali “akademije znanja”, saj so bile prostori za intelektualna srečanja. V tem času so arabski trgovci začeli kavo izvažati tudi na Zahod. Hitro širjenje espressa v Evropi se je končno začelo v naslednjem stoletju.

Eine Kaffeeplantage durchzogen von Fluessen von oben

Distribucija v Evropi

Leta 1645 so v Benetkah odprli prvo kavarno (“bottega del caffè”) na trgu Piazza San Marco pod arkadami “Arcate delle Procuratie”.

Ko so Benečani pijačo sprva poznali kot zdravilo, so jo razvili v espresso.
Prva “dunajska kavarna” je bila ustanovljena leta 1683. Legenda pravi, da so Turki po svojem porazu za seboj pustili veliko vreč kave. Vreče so bile podarjene trgovcu Kolschitzkemu kot nagrada za zvesto služenje, on pa je dobil izključno pravico do strežbe kave na Dunaju.

Ein Ausschnitt des Markusplatzes in Venedig

Uživanje po vsem svetu

Hitro so jo začeli gojiti v različnih delih sveta.

Zaradi velikega povpraševanja ter visokih davkov in stroškov prevoza kave, ki so močno vplivali na cene, so rastlino začeli gojiti tudi v drugih delih sveta. Tako so Nizozemci kavo sadili na Javi, Francozi na Martiniku in Antilih, Angleži, Španci in Portugalci pa v Afriki, Aziji in Srednji Ameriki. Kava se je iz užitka za bogate počasi spremenila v osnovno potrebo za vsakogar.

Ein Globus steht vor einigen anderen Globen

4 kavni valovi

Od 19. stoletja so razvoj kulture kave zaznamovali štirje tako imenovani “kavni valovi”.

Prvi val (do leta 1960) pomeni širjenje kave med velik del prebivalstva. Primer tega vala sta filter kava in instant kava. Drugi val (približno 1960-1990) je prinesel espresso in kapučino širšemu krogu ljudi zunaj Italije. Pomeni tudi spremembo v zavedanju kakovosti in zanimanje za novo kavno izkušnjo. V tretjem valu (približno 1990-2010) se kava obravnava podobno kot vino: Poudarek je na izvoru, praženju in načinih priprave. Na bariste se gleda kot na umetnike in obrtnike. V zadnjem času nas je zajel četrti val, v katerem so znanost, tehnologija in trajnost vedno bolj zanimivi.

 

Najnovejše novice

18. junija 2024
Fabia Wiener Werte – ko se trajnost sreča z vrhunskim avstrijskim užitkom
Prav ob dnevu trajnostne gastronomije avstrijska blagovna znamka fabia, ki jo Segafredo Zanetti v Salzburgu ekskluzivno praži za...
05. aprila 2024
QUATTROR za ambiciozen projekt rasti pridobi delež v skupini Massimo Zanetti Beverage Group
QuattroR, zasebni investicijski sklad z nalogo zagotavljanja kapitala za razvoj izjemnih italijanskih podjetij, je pridobil 50-odstotni delež v...
10. januarja 2024
Massimo Zanetti je bil odlikovan za zasluge na področju športa
Massimo Zanetti je bil v Foro Italico odlikovan s priznanjem „Collar of Gold for Sports Merit“ za zasluge...