NASVETI IN TRIKI ZA PRIPRAVO

5 Zlatih Pravil za popoln Espresso

Espresso je način priprave kave, ki kar najbolj poudarja njen okus in aromo. Priprava pristnega italijanskega espressa je prava umetnost, vendar lahko tudi doma dosežete optimalen rezultat, če upoštevate naslednja pravila:

KAKOVOST VODE

Voda, ki vsebuje vodni kamen, lahko povzroči slabše delovanje kavnega aparata in posledično vpliva na kakovost espressa. Zato v aparatih za pripravo espressa redno uporabljajte filtre za odstranjevanje vodnega kamna.

USTREZNO ODMERJANJE

Optimalen odmerek za dobro skodelico espressa je med 7 in 10 g mlete kave. Točna količina je med drugim odvisna od mešanice kave in velikosti filtra v ročki.

PRAVILNA PRIPRAVA

Mleto kavo enakomerno porazdelite v ročko s filtrom in jo močno potlačite. Če površina ni ravna, steče voda po poti najmanjšega odpora, zaradi česar se iz mlete kave izloči premalo aromatičnih in grenkih snovi. Za pripravo dobrega espressa je torej nujno potrebna ravna površina.

PRAVILEN ČAS PRIPRAVE

Espresso mora teči v skodelico enakomerno in neprekinjeno, kar pomeni, da traja čas priprave med 24 in 30 sekund. Če teče espresso prehitro, je premalo ekstrahiran in je kislega okusa. Če pa kava teče prepočasi, je preveč ekstrahirana in postane grenka.

TEMELJITO ČIŠČENJE

Pred vsako uporabo odstranite preostanke kave iz enote za uparjevanje in iz ročke s filtrom, da se izognete neželenim in grenkim notam okusa. Zato pred vsako pripravo espressa sperite enoto za uparjevanje in popolnoma zbrišite ročko s filtrom s posebej za to predvideno krpo.