ZGODOVINA KAVE

Med mitom in legendo

Mnogi, ki so navajeni na jutranji obred zajtrka ali tradicionalno skodelico espressa, se morda ne zavedajo globokega porekla kave. Da sploh ne govorimo o različnih zgodbah, ki so skozi stoletja nastajale o kavi.

V različnih islamskih državah so kavo pili že od 14. stoletja naprej. Tudi menihi v samostanu Chehodet v Jemnu so posegali po semenih rdečih sadežev skrivnostnega grma, da so lahko v dolgih nočeh molitve ostali budni. Legenda govori, da so bili menihi prvi, ki so pražili kavo.

Ne glede na vse legende je domovina kave Etiopija, natančneje regija Kaffa, od koder naj bi tudi izviral izraz za kavo. Drugi viri izpeljujejo ime iz turške besede kahvè, ki izvira iz arabskega izraza qahwa in pomeni »poživljajoč, močan«.

V 16. stoletju so evropski popotniki odkrili kavo v Turčiji, kjer so nastale prve kavarne. Te so bile imenovane tudi šole izobraženih ali akademije znanja, saj je šlo za kraje, kjer so se srečevali intelektualci. V tistem času so začeli arabski trgovci izvažati surovo kavo tudi v zahodni svet. V stoletju, ki je sledilo, se je kava hitro razširila po Evropi.

Leta 1645 so odprli prvo trgovino s kavo (bottega del caffè) na trgu svetega Marka v Benetkah, pod arkadami Arcate delle Procuratie. Benečani so pijačo sprva uporabljali kot zdravilo, šele pozneje kot espresso.

Leta 1683 je bila ustanovljena prva dunajska kavarna. Legenda pripoveduje, da so Turki po svojem porazu za seboj pustili veliko vreč, polnih kave. Te so nato predali trgovcu Kolschitzkyju v zahvalo za njegovo zvesto služenje, pridobil pa je tudi izključno pravico za točenje kave na Dunaju.

Zaradi velikega povpraševanja ter visokih davkov in stroškov pri prevozu kave, ki so močno vplivali na ceno, so začeli kavo pridelovati tudi na drugih koncih sveta, Tako so začeli Nizozemci saditi kavo na Javi, Francozi na Martiniku in Antilih, Angleži, Španci in Portugalci pa v Afriki, Aziji in Srednji Ameriki.