ZGODOVINA KAVE

5 M-jev za Gastronomijo

PRVI M: LA MISCELA – MEŠANICA

Osnova za najboljšo kakovost.

Ustrezna mešanica je bistvena za popolno kakovost in se začne z izborom najboljših surovin. Obstaja 60 vrst kavovca, najpogosteje pa se uporabljata arabica in robusta. Če mešanico kave sestavlja samo ena vrsta kave, ne moremo govoriti o pravem espressu. Izbor prave mešanice za espresso je podoben umetnosti mešanja barv pri slikarju, je kot simfonija, kot sozvočje orkestra.

V podjetju Segafredo Zanetti izbiramo najboljše sorte arabice in robuste strogo kontroliranega porekla in jih mešamo po starem beneškem receptu, pri tem pa si stalno prizadevamo za najboljši rezultat.

DRUGI M: IL MACINADOSATORE – MLINČEK

Pomemben korak do kakovosti.

Mlinček je prva postaja mešanice na poti do skodelice popolnega espressa – iz zrn kave nastane mleta kava. Pravilno mletje in ustrezno odmerjanje sta predpogoj za optimalno kakovost v skodelici. Kava za espresso mora biti praviloma zelo fino in po možnosti sveže mleta, za skodelico pa se uporabi 7 gramov kave v prahu.

Rezila mlinčka je treba pri mletju z rezili zamenjati po 350–400 kg kave, pri koničnih mlinčkih pa po približno 700 kg kave.

Profesionalni barist je odgovoren za redno vzdrževanje mlinčka; pravilna nega dokazuje njegovo strokovnost in skrbi za nespremenjeno popolno kakovost v skodelici. Barist skrbi tudi za čiščenje posode za zrna in mleto kavo; tudi to je del njegove dnevne rutine.

 

TRETJI M: LA MACCHINA – APARAT

Prepletanje tehnologije in kulture pitja kave.

Kavni aparat je drugi pripomoček barista pri pripravi espressa: v njem iz sveže mlete kave nastane »tekoča« kavna specialiteta. Italijanski inženirji so odkrili različne vrste aparatov za pripravo espressa, vendar ostaja prava kultura pitja kave povezana s tradicionalnimi aparati za espresso z ročkami.

 

ČETRTI M: LA MANO – ROKA

Profesionalni pečat barista.

Umetnost ročnih spretnosti barista je eden najpomembnejših dejavnikov kakovosti pri pripravi popolnega espressa – barist se pri tem prelevi v pravega umetnika. Barist obvlada vse delovne korake priprave espressa, v prvi vrsti dnevno čiščenje naprave.

5 zlatih pravil

  1. Aparata ne smete nikoli izklopiti.
  2. Vsak dan očistite filter v glavi aparata in ročko s filtrom.
  3. Redno preverjajte prikaze merilne naprave (tlak črpalke: 9 bar, tlak v posodi: 0,8–1,4 bar).
  4. Pred vsako pripravo kave odstranite morebitne ostanke kave od predhodne priprave.
  5. Enkrat tedensko odstranite ostanke soli v odstranjevalcu vodnega kamna, ki ga je treba zamenjati vsaki dve leti.

 

PETI M: LA MISSIONE – POSLANSTVO

Strast do espressa prihaja od daleč.

Poslanstvo podjetja Segafredo Zanetti je širiti okus, kulturo in pripravo pravega italijanskega espressa. Poslanstvo vpliva na vse prej navedene M-je in jih združuje v edinstvenem, ekskluzivnem sistemu kakovosti. Stalne in individualizirane storitve za stranke podjetja Segafredo Zanetti so zagotovljene z mrežo 7 skladišč in 40 svetovalcev po vsej Avstriji.

Si želite popolni espresso privoščiti doma? Poglejte si 5 zlatih pravil za domačo pripravo.