ALI BO ESPRESSO KMALU UNESCOVA KULTURNA DEDIŠČINA?

09 marec 2021

Dunajska kavarniška kultura se je leta 2011 uvrstila na seznam Unesca in je od takrat nesnovna svetovna kulturna dediščina. Temu zgledu bi lahko kmalu sledil tudi espresso.

V podjetju Segafredo Zanetti seveda vedo, da kava ni zgolj kava. Obstaja 120 različnih vrst kavnih zrn, iz katerih lahko pridobimo najrazličnejše vrste kave, t. i. varietete. In potem je tu seveda veliko kavnih specialitet, torej končni topli napitek. Tu ima vsaka kultura svojo prepoznavnost. V italijanski kavarniški kulturi je to espresso, dunajska tradicija pa postavlja v središče mokka kavo. Obema je skupno eno – predstavljata osnovo za številne druge specialitete, kot sta na primer macchiato ali melange.

Dunajska kavarniška kultura je že od leta 2011 svetovna kulturna dediščina. Od novembra 2011 je »dunajska kavarniška kultura« nesnovna svetovna kulturna dediščina Unesca. »Kavarne so kraj, kjer se naužijemo tako časa kot tudi prostora, a nam zaračunajo zgolj kavo«, opisuje to posebnost dunajske kavarniške tradicije avstrijski odbor Unesca. Več o dunajski kavarniški kulturi, davno pozabljenih specialitetah in nasvetih o njihovi pripravi, si lahko preberete v blogu fabia-Blog.

Še en poskus italijanske nacionalne pijače.  Že leta 2019 je bilo veliko truda vloženega v to, da bi italijansko kavno specialiteto uvrstili na Unescov seznam. Potem, ko je to umetnosti priprave pice uspelo leta 2017, bi bil espresso dejansko naslednji logični kandidat. Zakaj se do danes ni izšlo, ostaja odprto vprašanje in je verjetno tudi posledica dejstva, da so se prioritete v zadnjem letu nekoliko spremenile. Zdaj pa obstaja nov podvig združenja FIPE, ki združuje lastnike kavarn v Italiji. Skupaj s panožnim združenjem italijanskih pražarjev kave in proizvajalcev kavnih aparatov je bil novi kmetijski minister Stefano Patuanelli pozvan, naj aktivno podpre kandidaturo espressa za uvrstitev na Unescov seznam. Kajti espresso ni le »nepogrešljiv napitek za dober začetek dneva, ampak tudi pravi družbeni ritual«, se strinjajo pristaši kandidature. Izdelali so celo spletno stran, prek katere lahko ljubitelji espressa podpišejo peticijo: www.ritodelcaffe.it

 

Ne glede na to, ali bo to v prihodnosti svetovna kulturna dediščina ali ne, pa je jasno, da je espresso za bariste podjetja Segafreda Zanetti zagotovo številka ena. Mimogrede pa še razložimo, kako ga pravilno pripraviti tukaj.