SEGAFREDO STORIA- TRANSPARENTNOST VZDOLŽ CELOTNE PROIZVODNE VERIGE

17 marec 2021

Hiša z dolgoletno tradicijo Segafredo Zanetti  predstavlja novi proizvod SEGAFREDO STORIA

Skupina Massimo Zanetti Beverage, vodilni proizvajalec kave na svetu, predstavlja novo trajnostno linijo kave Segafredo Storia, ki zahvaljujoč tehnologiji veriženja blokov prinaša povsem novo raven globalne sledljivosti in preglednosti.

Segafredo Storia zagotavlja preglednost globalne dobavne verige skupine Massimo Zanetti Beverage Group ter razkriva kraje in ljudi, ki so vključeni v nastanek in popotovanje te vrhunske kave.

S pomočjo QR-kode Segafredo Storia razkriva več kot le poreklo kave in predstavi vse protagoniste v zgodbi o nastanku naše kave. Gre za čisto novo raven sledljivosti in preglednosti, ki ji botruje nova tehnologija veriženja blokov. Začne se z izbiro trajnostne vrhunske kave, ki ji lahko sledimo od skodelice vse do kmetije, kjer so bila pridelana zrna.

Massimo Zanetti, ustanovitelj in predsednik skupine Massimo Zanetti Beverage Group, poudarja: »Naša strast, predanost in strokovnost se odražajo v vsaki skodelici naše kave, saj si prizadevamo, da bi kupcem zagotovili izjemno in edinstveno izkušnjo. Po zaslugi platforme za sledljivost Farmer Connect, ki jo poganja IBM Blockchain, smo naredili velik korak naprej na področju preglednosti naše globalne dobavne verige, ki jo na ta način lahko delimo z našimi kupci. Podali smo se na pot, katere cilj je poglobljeno sodelovanje in izmenjava znanja in izkušenj po vsej dobavni verigi, s čimer želimo podpreti svoj prispevek k razvoju vse bolj trajnostnih proizvodov.

Glede na našo mednarodno prisotnost razumemo pomen spodbujanja trajnostne in pregledne kulture. Zato si po svojih najboljših močeh prizadevamo za varovanje človekovih pravic, zmanjševanje negativnih učinkov na okolje in spodbujanje trajnostnega razvoja po celotni vrednostni verigi. Zaradi uporabe orodij, kot je tehnologija veriženja blokov, ki spremlja naše izdelke skozi vse faze vrednostne verige in skrbi za nespremenljivost podatkov, lahko uspešno zagotavljamo ustrezno kakovost, doslednost in preglednost. Segafredo Storia ni le naša nova in inovativna linija izdelkov, ampak tudi simbol vrednot naše skupine in vseh ljudi, ki omogočajo nastanek naše kave. Vedno smo verjeli, da lahko integracija dobavne verige in vseh sodelujočih, od kmetij po vsem svetu do kavarn in trgovin, spodbuja odličnost, vendar je enako pomembno, da se zavežemo k varovanju poslovne etike, človekovih pravic in okolja.«

Doživljanje kave Segafredo STORIA ni le v okusu – gre za to, da se lahko srečamo s tistimi, ki jo proizvajajo, spoznamo njihovo domovino ter njihovo zgodbo …

Gre za ustvarjanje veliko bolj osebne povezave s kavo, ki jo pijemo …

Kava Segafredo Storia je primer, s pomočjo katerega želimo predstaviti prizadevanja naše skupine Massimo Zanetti Group v smeri bolj trajnostne dobave kave. Zgodba je prikazana na kavni embalaži s pomočjo slik resničnih ljudi, ki so vključeni v proizvodnjo kave Storia, od Hondurasa vse do Finske, kjer se nahaja pražarna, vključena v ta projekt. Aprila bomo začeli z uvajanjem izdelkov na evropski trg, kjer se bomo osredotočili na enajst glavnih trgov. Pričakujemo, da bi lahko v preostalem delu sveta kavo Segafredo Storia z drugimi porekli začeli prodajati v začetku leta 2022.

TEHNOLOGIJA KOT »ORODJE ZA URESNIČEVANJE« NAŠIH VREDNOT

Tehnologija veriženja blokov omogoča varno in certificirano beleženje in zbiranje transakcij med enakovrednimi partnerji. Gre za razširjeno javno knjigo, znotraj katere vsak blok vsebuje informacije, ki so bile potrjene in preverjene. Verigi lahko dodate preverjene informacije, vendar ne morete spremeniti nobenih prejšnjih podatkov, kar je ključna lastnost podatkov znotraj tehnologije veriženja blokov. Informacije so šifrirane in razširjene po vsem svetu, s čimer je vdor vanje praktično nemogoč, hkrati pa je poskrbljeno za varno izmenjavo le-teh. Uporaba te tehnologije za dobavno verigo, npr. pri dobavi kave, je najboljši možen način zagotavljanja sledljivosti in zanesljivosti informacij, ki jih podjetje predstavi svojim kupcem.

 

APLIKACIJA FARMER CONNECT

Farmer Connect je aplikacija, namenjena potrošnikom, ki na standardiziran način pridobiva informacije neposredno iz šifrirane podatkovne platforme blokovne verige, tako da se lahko te uporabljajo v celotni panogi. Uporabnika povezuje s kmetovalci, trgovci, pražarji in trgovskimi znamkami.

Potrošniška aplikacija je dostopna prek QR-kode, ki je natisnjena na embalaži. S pomočjo aplikacije lahko kupec doživi zgodbo o kavi in vse njene vidike. Ugotovi lahko, za katero vrsto kave gre ter kje in pri kom je bila pridelana. S pomočjo zemljevida, ki temelji na šifrirani blokovni verigi, aplikacija ponazarja popotovanje kave od regije pridelave, prek pošiljanja do pražarne, dejanskega postopka praženja in pakiranja kave. Poleg tega se lahko seznanite tudi s trajnostnimi projekti in prizadevanji, ki potekajo v Hondurasu. Segafredo Storia je prva kava iz Hondurasa z lastno blokovno verigo.

SEGAFREDO STORIA – IZDELKI

Kava Segafredo Storia je premium kava opremljena s certifikatoma organizacij Organic in Rainforest Alliance.

Na voljo je kot espresso in filter kava, v zrnih ali mleta, in namenjena je tako veleprodaji kot tudi maloprodajnim trgovinam. Gre za kavo enotnega porekla vrhunske serije iz 100-odstotne arabice, gojene na višjih legah. Mešanico kave sestavljajo različne sorte arabice, kot so catuai, typica in lempira, ki se mešajo in pražijo tako, da nastaneta dva zanimiva profila kave vrhunske kakovosti, ki sta primerna za espresso in filtrirano kavo. Espresso kava je pražena nekoliko temneje, s posebno sadno noto in prijetno kislostjo. Filter kava je srednje pražena s sladko noto temne čokolade.

Za to edinstveno serijo kave smo k sodelovanju povabili 51 kmetovalcev z območij Lempire in Intibuce v Hondurasu. Naše sodelovanje s kmetovalci temelji na dolgoročnem razvoju in sodelovanju, ki spodbuja trajnostne pristope, produktivnost in visoko kakovost. Certifikata organizacij Rainforest Alliance in Organic potrjujeta ta prizadevanja in tretjim osebam omogočata preverjanje našega dela.

 

V Hondurasu je naša skupina že vrsto let aktivna kot lokalni sponzor, tako na področju vključevanja kmetovalcev v trajnostne in kakovostne pobude, ki spodbujajo višjo produktivnost in prihodke, kot tudi s podporo družbenih pobud za izboljšanje blagostanja in izobraževanje otrok.

 

Kava je opremljena s certifikatoma organizacij Organic in Rainforest Alliance. Oba programa nudita podporo in zagotavljata okvir za nenehno izboljševanje blagostanja in enakosti znotraj lokalnih skupnosti, prav tako pa spodbujata skrb za okolje, povečanje produktivnosti in koristi za kmetovalce.

Rainforest Alliance je svetovno uveljavljena organizacija na področju certificiranja trajnostnih pristopov in neprofitnih organizacij, ki deluje na stičišču gospodarskih podjetij, kmetijstva in gozdov in siprizadeva, da bi odgovorno poslovanje postalo redna praksa. Oznaka pomeni, da so bili certificirani izdelki ali sestavine proizvedeni po metodah, ki rešujejo nujne izzive znotraj treh stebrov trajnostnega razvoja: socialnega, gospodarskega in okoljskega. Neodvisni revizorji, predstavniki tretjih subjektov, so ključen predpogoj za integriteto katerega koli certifikacijskega programa. Prav oni pred podelitvijo ali podaljšanjem certifikacije ocenjujejo kmetovalce in celotno dobavno verigo glede na zahteve s treh omenjenih področij. Na ta način je izkazana naša zavezanost k nenehnim izboljšavam, trajnostnemu usposabljanju in jasnim doprinosom za kmetovalce.

Kave Storia so 100-odstotno ekološke. Certifikat EU Organic potrjuje, da je kava narejena iz ekološko pridelanih kavnih zrn. Ekološko kmetovanje predstavlja okvir za trajnostno kmetovanje in prakse za izboljšanje vpliva kmetijstva na okolje in ohranjanje dolgoročne produktivnosti brez metod, ki škodujejo naravi ali zdravju in dobremu počutju ljudi, rastlin in živali.

Potrošniki po vsej Evropi vedno bolj poudarjajo in cenijo trajnostno naravnanost in preglednost. Leta 2020 je npr. 44 % vseh Evropejcev odgovorilo, da bi zelo radi dobili več informacij o kmetovalcih, ki pridelujejo njihovo hrano (to je za 5 % več kot leta 2019). Neverjetnih 92 % italijanskih potrošnikov pravi, da bi jim veliko pomenilo, če bi lahko sledili izvoru svojih živil prek blokovne verige. Prav tako lahko opazimo, da pandemija covida-19 še dodatno krepi tovrstne trende.*

*Vir: IBM & Morning Consult Europe – Dec. 2020 – študija na vzorcu 1000 anketirancev iz Italije, Španije, Nemčije in ZK

IBM velja za vodilnega ponudnika tehnologije blokovnih verig. Strokovnjaki podjetja na raziskovalnem, tehničnem in strokovnem področju so uspešno porušili ovire pri hitrosti obdelave transakcij, razvili so najnaprednejšo kriptografijo za zaščito transakcij in prispevali na milijone odprtokodnih vrstic za pospeševanje uporabe blokovnih verig v podjetjih. IBM je vodilno podjetje na področju odprtokodnih rešitev z uporabo blokovnih verig za podjetja. Podjetje že od leta 2016 aktivno deluje v številnih panogah na področju nameščanja in uporabe aplikacij, ki temeljijo na blokovnih verigah. IBM Blockchain Platform v oblaku ponuja celovite zmogljivosti, ki jih stranke potrebujejo za hitro aktiviranje, uspešen razvoj, zagon, upravljanje in varno uporabo svojih poslovnih omrežij. IBM sodi med prve člane odprtokodne pobude Hyperledger, ki je namenjena spodbujanju medpanožne uporabe tehnologij blokovnih verig.

FARMER CONNECT

Farmer Connect je pobuda, ki je nastala pod vodstvom industrije, z vizijo humanizacije potrošnje prek uporabe tehnologije. Rešitve digitalizacije dobavne verige v okviru aplikacije Farmer Connect so zasnovane tako, da podpirajo večjo sledljivost, učinkovitost in trajnostno naravnanost globalnih dobavnih verig kave in kakava. Z vidika podatkov je aplikacija uporabna za kmete in mala podjetja, hkrati pa zmanjšuje stroške in odpravlja neučinkovitost za svetovna podjetja. Aplikacija se ob tem naslanja na več pravkar nastalih tehnologij, kot so blokovna veriga, samostojna identiteta in umetna inteligenca – pa vendar na preprost način.

MASSIMO ZANETTI BEVERAGE GROUP S.P.A.

Massimo Zanetti Beverage Group S.p.A. je vodilno podjetje v svetovni proizvodnji, predelavi in trženju pražene kave, ki jo distribuira v približno 110 držav. Skupina je vključena v različne dejavnosti od nabave do porabe, upravlja 20 objektov v Evropi, Aziji in Ameriki ter razpolaga s svetovno mrežo približno 400 kavarn v 50 državah. Poleg tega je skupina Massimo Zanetti Beverage Group bogato paleto svojih izdelkov dopolnila tudi s prodajo profesionalnih aparatov za kavo La San Marco

 

Segafredo Storia je na voljo:

  • 1000 g v zrnju
  • 500 g v zrnju
  • 250 g mleta kava

V primeru povpraševanja:

Segafredo Zanetti d.o.o.,
Špruha 44
1236 Trzin

T: 00386 1 430 49 75   info@segafredo.si